تیرامین:ماده ای است که در پنیر یافت میشود آن هم به مقدار خیلی زیاد.
عوارض مصرف کردن تیرامین:
فشار خون،سردرد،میگرن میباشند وغذاهایی که تیرامین دارند باعث میشوند که فرد مصرف کننده به فشار خون بالا دچار شود.
تیرامین چگونه باعث سردرد می شود؟
واکنش بدن افراد به مصرف تیرامین متفاوت است به عنوان مثال؛فردی که بدنش به راحتی تیرامین را جذب میکند میتواند از مواد غذاهایی که حاوی تیرامین است استفاده کنند، ولی افرادی که بدنشان به راحتی تیرامین را جذب نمیکند با مصرف نوشیدنی یا مواد غذایی که درآنها تیرامین وجود دارد دچار میگرن میشوند، غذاهای دیگری که از تیرامین زیادی برخوردارند نیز باعث سردردهای میگرنی میشوند مانند؛ غذاهای تاریخ مصرف گذشته، غذا های تخمیر شده تیرامین زیادی دارند.
درواقع تیرامین یک ترکیبی است که به صورت ارگانیک بعداز تجزیه تیروزین،اسید آمینه را تولید میکند، زمانی که مواد غذایی را تخمیر میکنند یا مواد غذایی پروتئینی مانده تر باشد تجزیه رخ میدهد.
سیستم گوارش انسان برای تجزیه تیرامین کار میکند و جلوی جمع شدن زیاد تیرامین در بدن را میگیرد.
به طور کلی زیاد بودن تیرامین در بدن نمیگذارد که سیگنال های نادرست در بدن ارسال بشوند وهمچنین باعث تحریک نوراپی نفرین عصبی، انتقال دهنده عصبی میشود و باعث فعال شدن گیرنده های خاصی بشود که سردرد را ایجاد میکند.
لیست غذاهای حاوی تیرامین:
- کلم و سوسیس خامه ای تخمیر شده
- پنیر میانسال شامل پنیر چدار، آجر و پنیر آبی است
- شراب
- آجیلها
- لوبیا های گسترده از جمله نخود برفی، حبوبات
- غذاهای خراب یا غذاهای نادرست ذخیره شده
- گوشت یا ماهی خاردار، دودی، یا خشک
مضرات وجود میزان زیاد تیرامین برای بدن:
ایجاد فشار خون بالا ؛ که در طول سال های متمادی بوجود می آید واگر درمان نشود باعث سکته مغزی و حملات قلبی میشود.
در برخی افراد ممکن است علائم زیر را نشان دهند:
افزایش سردرد.
افزایش تنگی نفس.
افزایش درد قفسه سینه.
میگرن
میگرن: سردردی است که بسیار جدی میباشد اغلب از کودکی شروع میشوند و گاهی از بزرگسالی.
زنان بیشتر از مردان در معرض مبتلا شدن به میگرن هستند.
هنوز دلیل واضحی برای میگرن در دست نیست ولی برخی عوامل باعث میشوند افراد شانس مبتلا شدنشان بیشتر شود.
افراد با خوردن غذاهایی که مقدار زیادی تیرامین دارند باعث اثرگذاری در جذب دوباره ی انتقال دهنده های عصبی سروتونین میشوند و سطح آن را درمغز بسیار بالا میبرد.
برخی از داروها که باعث افسردگی میشوند مثل؛مهارکننده مونوآمین اکسیداز باعث میشوند تجزیه سروتونین مهار بشود و این سطح سروتونین درمغز افراد را افزایش میدهد که در نتیجه باعث سردردهای شدید میشود.
علائم سردردهای میگرنی چیست؟
دوروز قبل از شروع سردرد علائم میگرن خودرا نشان میدهند.علائمی مانند؛
احساس ضعف و خستگی درانجام کارهای روزمره
ولع زیاد برای خوردن غذا
افسردگی
حالت تهوع و استفراغ
احساس درد دریک طرف سر
مونوآمین اکسیداز چیست.
مهار کننده مونوآمین اکسیداز (MAOI) یک نوع دارو است که برای درمان افسردگی استفاده میشود. هنگامی که داروهای مهار کننده مونوآمین اکسیداز را مصرف می کنید، مانع از انجام کار خود مونومین اکسیداز می شوند، بنابراین جلوی پردازش درست تیرامین در بدن را میگیرد. این کار می تواند تیرامین را در بدن فرد افزایش دهد و فرد دچار حمله قلبی و سکته مغزی بشود.
به دلیل ساختار شیمیایی خود، تیرامین را مونوآمین می نامند. در بدن ما یک نوع آنزیم وجود دارد که باعث تجزیه مونوآمین های موسوم به مونوآمین اکسیداز (MAO) میشود.این آنزیم به پردازش تیرامین کمک می کند.
اگر میگرن دارید و به اندازه کافی MAO در سیستم ندارید ،بعد از خوردن غذاهای حاوی تیرامین دچار سردرد میشوید، سلولهای عصبی در مغز شما نوراپی نفرین شیمیایی را آزاد میکنند و با بودن تیرامین زیاد دربدن و بودن سطح غیر معمول مواد شیمیایی مغز، تغییراتی در مغز بوجود می آید که باعث سردرد میشوند.
تیرامین پایین در کدام مواد غذایی یافت می شود؟
(پایین تر در تیرامین) : پنیر آمریکایی ، پنیر کلوچه ، ماست ، شیر تازه ، پنیر کشاورز ، پنیر خامه ای ، خامه ترش ، پنیر سویا ، شیر سویا، گوشت ، مرغ و ماهی.
گوشت تازه، تخم مرغ؛ گوشت ناهار به غیر از سالامی؛ گوشت کنسرو یا ماهی که هنگام باز شدن خورده می شود، میوه ها، سبزیجات و لوبیا.سبزیجات تازه، کنسرو یا منجمد. کشمش،قهوه، چای یا نوشیدنی بدون کافئین. سودا کلوپ؛ شیر تازه یا سویا؛ مشروب بربون؛ جین؛ رام؛ ودکا، سس گوجه فرنگی ، خردل ، سس ورشستیر ، سس سالاد،بیشتر نانها ، ماکارونی یا غلات از نظر تیرامین کم هستند.
غذاهایی که بالاترین تیرامین را دارا هستند:
پنیرهای سالخورده، چدار، استیلتون یا آبی، کاممبرت، سوئیس، فتا، پارمسان کالباس خشک ، سالامی ، ماهی ترشی یا دودی ، خاویار ، کبد مرغ پیر ، سوپ یا گوسفند تهیه شده از عصاره گوشت، کالباس خشک ، سالامی ، ماهی ترشی یا دودی ، خاویار ، کبد مرغ پیر ، سوپ تهیه شده از عصاره گوشت ، پرتقال ، گریپ فروت ، لیمو ، لیموترش ، نارنگی ، آناناس ، لوبیا فوا ، لوبیای پهن ، سوسیس ، غذاهای سویا تخمیر شده ، میسو ، توفو ، کیمشه ، پیاز خام، ورموت ، آبجو شیر ، شراب قرمز
عصاره مخمر غلیظ ، سس سویا ، سس ماهی ، سس تریاکی.
راه های پایین آمدن تیرامین:
همیشه گوشت و مرغ و ماهی تازه بخرید و بپزید بخورید یا آنهارا فریزر کنید.
- زمانی که غذا را دردمای اتاق قرار میدهید تیرامین درآن افزایش میابد پس حتما غذاهایتان را در دمای یخچال نگهداری کنید و بعد در ماکروویو گرم کنید.
- غذاهایی که بیشتر از ۲ روز در یخچال مانده اند را دیگر نخورید.
- غذاهای فاسد کپک زده به هیچ عنوان مصرف نشود.
- پنیر خامه ای که بیش از۲ هفته در یخچال بوده را نخورید ،فقط درصورتی استفاده کنید که کمتر از ۲ هفته در یخچال مانده باشد.
- موادغذایی که تاریخ انقضاء ندارند را نخورید زیرا مقدار زیادی تیرامین دارند.
- بهترین راه برای جلوگیری از خوردن غذاهای تاریخ مصرف گذشته این است که خیلی دقیق تاریخ تولید و انقضاء مواد غذایی دا مطالعه کنید و بعد خریداری کنید.
- میوه های نارس را نخورید.
- مصرف چای، قهوه، نوشابه و نوشیدنی های شکلاتی را کم کنید زیرا باعث میگرن می شوند.
آیا دلیل سردردهای شما تیرامین است؟
یک دفترچه خاطرات سردرد برای خود تهیه کنید و در آن یادداشت کنید که چه عاملی باعث شده آن روز شما سردرد بشوید.
به این صورت برای شما و پزشکتان مشخص میشود که چیزهای دیگر باعث سردرد شما شده اند یا تیرامین.
به زمان و تاریخ شروع سردرد توجه کنید.
سپس به این سؤالات پاسخ دهید:
•وقتی که دچار سردرد میگرن میشوید، دقیقا چه حسی دارید؟
•قسمت میگرن در چرخه قاعدگی شما،کجا قرار می گیرد؟
•اخیراً چه مواد غذایی مصرف کرده اید؟
•شما درمعرض کدام یک از محرک های سردرد قرار داشته اید؟مانند تغییر ارتفاع، تغییر دما، بوهای قوی، چراغهای روشن، صداهای بلند، تغییر در عادت های خواب یا استرس
به این نکته توجه کنید که،(سردرد ها ممکن است تا ۲۴ ساعت بعد از خوردن غذاهای محرک شروع نشود).
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاورین و متخصصان مجرب ما در مشاوره آنلاين گپچه در تماس باشید.