زوج درمانی برای چه کسانی مناسب است؟
برای اینکه بدانید زوج درمانی مناسب کدام دسته از افراد است، باید در ابتدا نسبت به عملکرد آن مطلع شوید. آیا باور می کنید تنها با بیان جملات عاشقانه میتوانید یک رابطه سالم با شریک زندگی خود داشته باشید؟ زندگی پر از فراز و نشیب است و نه تنها خوشی بلکه ناراحتی های زیادی را با خود به همراه دارد. و در این میان ساختن یک رابطه عاطفه عمیق، سالم نه تنها دشوار است بلکه حفظ و نگهداری آن نیز به هیچ عنوان کار ساده ای به حساب نمی آید.
درواقع روابط ما نیز همواره به مراقبت و رسیدگی احتیاج دارند. حتی میتوان آن را به یک اتومبیل شباهت داد، جایی که در صورت بروز مشکل قصد داریم خودمان آن را برطرف کنیم، در صورتی که مراجعه به تعمیرکار نه تنها در مدت زمانی کوتاه تر، مسئله را حل می کند، بلکه مشکلات دیگر را نیز مورد بررسی قرار داده و در نهایت یک اتومبیل کاملا سالم تحویل ما می دهد. نقش مشاوره زوج درمانی دقیقا همین است! اینکه مسائل و مشکلات خود را با او درمیان بگذارید و با راهکارهایش به حفظ رابطه عاطفی تان بپردازید. اما با این حال برای دریافت نتایج بهتر لازم است تا کمی بیشتر با زوج درمانی آشنا شوید.
منظور از زوج درمانی چیست؟
زوج درمانی را باید نوعی روان درمانی بدانید. در این نوع از روش درمانی، یک زوج درمانگر با توجه به تجارب بالینی خود در زمینه کار با زوجین، به دو شخصی که در یک رابطه عاطفی قرار دارند، مشاوره هایی را ارائه می دهد.
مشاور زوج درمانی تلاش می شود تا تعارضات میان زوجین به طور کامل برطرف شود و بینشی به وجود آید تا در نهایت طرفین احساس رضایت از رابطه را با تمام وجود تجربه نمایند. اصلی ترین هدف از زوج درمانی و مشاوره زوجین، بهبود روابط زوجین است. در برخی موارد و پس از اتمام مراحل زوج درمانی، زوجین به این نتیجه میرسند که آیا میتوانند با یکدیگر ادامه دهند یا بهترین تصمیم ممکن، جدایی است. اگر تمرکز زوج درمانی بر روی درمان هر دو شخص درگیر در رابطه است، اما مواردی وجود دارد که باید مسائل روانشناختی فردی یک یا هر دو طرف رابطه عاطفی نیز مورد توجه درمانگر قرار گیرد.
هدف از مشاوره زوج درمانی چیست؟
اهداف زوج درمانی را میتوان به اشکال زیر دسته بندی کرد:
- به حداقل رساندن اختلافات میان زوجین و حل و فصل آنها
- برقراری ارتباط مؤثر بین زوجین
- ارائه راهکارهای مناسب با هدف حل مشکلات
- ارزیابی و بررسی مشکلاتی که هر یک از افراد، قبل از ازدواج با آن درگیر بودند.
- اتخاذ تصمیمی که برای طرفین مناسب است.
زوج درمانی برای چه کسانی مناسب است؟
زوج درمانی آنلاین برای هرگونه رابطهای سودمند است، خواه طرفین در شرف ازدواج، نامزد یا ازدواج کرده، غیرهمجنس، همجنسگرا، جوان یا پیر باشند. به عنوان مثال؛ یک زوج اخیرا نامزد شده ممکن است مشاوره ازدواج را فرصتی ارزشمند برای رسیدگی به انتظارات از رابطه، قبل از ازدواج بیابند. یک زوج دیگر که ۲۵ سال با هم بوده اند، ممکن است زوج درمانی را راهی مؤثر برای دوباره به دست آوردن احساسات هیجان انگیز و عاشقانه اولیه در رابطهشان بدانند. زوج درمانی میتواند یک مشکل جاری را حل کند. از تشدید مشکلات جلوگیری کند یا به سادگی، یک «ارزیابی» را برای زوجینی که در حال تجربه یک دوره انتقال یا استرس زا هستند، فراهم نماید.
زوج درمانی چگونه انجام می شود؟
در جلسات زوج درمانی، علاوه بر مشکلاتی که زوج ها به خاطر آن مراجعه کرده اند، زوایای دیگر زندگی مشترک آنها نیز ارزیابی میشود. در این جلسات علاوه بر اینکه با زوج ها به طور همزمان صحبت می شود، جلسات جداگانه ای نیز با هر کدام از طرفین برگزار شده و مشکلات زندگی از دیدگاه آن ها پرسیده می شود. در جلساتی که هر دو طرف حاضر هستند، رفتار و برخورد آنها با یکدیگر بررسی می شود.
در بعضی از جلسات زوج درمانی تمرینهای خانگی برای برقراری ارتباط به زوجین داده میشود. با تکرار این تمرینها، علاوه بر اینکه مهارت های ارتباطی تقویت می شود، آگاهی آنها نیز افزایش پیدا میکند.
اما متأسفانه این روزها به دلیل ظهور ویروس کرونا، امکان مراجعه حضوری برای بسیاری از افراد وجود ندارد. از همین رو به سراغ روش هایی همچون زوج درمانی آنلاین می روند. باید بدانید تیم گپچه از مشاوران و متخصصان باتجربه تشکیل شده که شرایط برقراری ارتباط به صورت آنلاین را فراهم آورده است. میتوانید با خیالی آسوده با برترین مشاوران کشور صحبت کرده و مسائل و موضوعات ذهنی و یا خانواده تان را با مشاوره خانواده مطرح و حل کنید. چه بسا که بسیاری از افراد از صحبت با مشاور آن هم به صورت چهره به چهره استقبال نمی کنند. از همین رو تیم گپچه زوج درمانی تلفنی را مطرح کرده تا افراد تنها دغدغه ای که در ذهن داشته باشند، چگونگی برطرف کردن و ساخت یک رابطه عاطفی مستحکم است.
انواع مختلف زوج درمانی
این روزها در دنیای پیشرفته ای زندگی می کنیم، پس خیلی دور از انتظار نیست رویکردهای متفاوتی در حوزه روانشناسی با هدف زوج درمانی انجام گیرد. آگاهی از این رویکردها کمک می کند تا بهترین روش را با توجه به تیپ شخصیتی خود برای حل مشکلات بیابید. از جمله این روش ها عبارتند از:
روش روانکاوانه
مشاوران در درمان روانکاوی تلاش می کنند تا نسبت به تعارضات حل نشده ای که میان دوران کودکی و شخصیت های والدینی به وجود آمده است آگاه شوند و اینکه چگونه این رفتارها میتواند مشکلات در رابطه فعلی است، پرده بردارد. رویکرد روانکاوی گرایش به درک تاثیرات ویژگی های رشدی دوران کودکی بر تعاملات حال حاضر میان زوجین دارد. زیرا موفقیت در مراحل اولیه رشد، رفتار آینده فرد در روابط میان فردی را پیش بینی می کند. رویکرد روانکاوی، روابط زناشویی و انتخاب همسر را به عنوان روابطی متاثر از رابطه والدین-کودک در مراحل رشد کودکی، تحلیل می کند. جهت اطلاعات بیشتر در رابطه با مشاوره کودک کلیک کنید.
روش رفتاری
زوج درمانگران رفتاری روابط میان زوجین را از طریق افزایش تبادلات مثبت و کاهش تعداد تعاملات منفی بهبود می بخشند. این الگو بر تاثیراتی که محیط در ایجاد و حفظ رفتارهای مشکل ساز در رابطه دارند نیز توجه دارد. تبادل رفتار بین طرفین، به طور مداوم جریان می یابد و سوابق قبلی می توانند بر تعاملات فعلی رابطه تاثیر بگذارند. رفتار درمانی به طور کلی، مبتنی بر این ایده است که وقتی رفتارهای معینی پاداش می گیرند، تقویت می شوند.
روش شناختی رفتاری
زوج درمانگر شناختی رفتاری، به زوجین کمک میکند تا در مورد ادراکات، فرضیات، اسنادها یا استانداردهای تعامل بین زوجی خود آگاهی یابند. موضوع اصلی در الگوی زوج درمانی شناختی رفتاری درک گفتمان زناشویی با استفاده ازتکنیک های شناختی و رفتاری است. ناکارآمدی احساسی و رفتاری یک زوج، می تواند مربوط به پردازش اطلاعات نامناسب (برای مثال نتیجه گیری زودهنگام) و ارزیابیهای شناختی منفی باشد. این الگوها در پی کشف انواع الگوهای تفکر منفی است که باعث ایجاد رفتارهای ناکارآمد هستند و عامل ایجاد پریشانی در رابطه میشوند.
روش ساختاری
زوج درمانگران ساختاری، ادراکات منفی موجود را در رابطه با ساختار قدرت در خانواده و نقش افراد به چالش خواهند کشید و فرصتها و رفتارهای جایگزین را بررسی خواند کرد. این رفتارهای جایگزین، ادراکات مثبت را از طریق ایفای نقش، تقویت میکنند. این الگو، روند پیشرفت رابطه را در مراحل رشدی مشاهده میکند. با توجه به این الگو، نارضایتی زوجین، ناشی از مشکل در نوع راهبردهای کنارآمدن با تغییرات زندگی، چه تغییرات محیطی و چه شخصی میباشد. علیرغم نارضایتی از رابطه، زوجین اغلب در برابر تغییرات درمانی مقاومت میکنند و درحفظ وضعیت موجود و کارکرد پایهای و جلوگیری از پیش رفتن سیستم درمانی، پافشاری میکنند زیرا درباره وضعیت آینده و مسئولیت های جدید هنوز دیدگاه و تجربه واضحی در دست ندارند.
کاربردهای زوج درمانی
زوج درمانی را باید از جمله مدرن ترین روش هایی بدانید که زوجین با هدف از بین بردن مشکلات خود به سراغ آن میروند. در این روش اکثرا مشاوران با بهرهگیری از زبان و با برگزاری جلسات گفتگو محور سعی در برطرف کردن مشکلات دارند و با تمرکز بر روی مشکلات، درمان را آغاز نمایند.
بهرهگیری از تکنیک زوج درمانی برای تمامی رابطه ها مفید و مؤثر بوده و زوج هایی که در شرف ازدواج هستند باید پیش از این کار به مشاوره ها مراجعه کنند و با اطمینان خاطر این اقدام را انجام دهند. به خاطر بسپارید ازدواج یکی از مهم ترین تصمیمات زندگی شماست. اگر میخواهید شناخت کاملی نسبت به یکدیگر بدست آورید و همدیگر را درک نمائید، زوج درمانی بهترین گزینه است. البته اگر قصد تغییر دارید و در این راه به یک راهنما و کمک کننده نیاز دارید تا اهدافتان را بشناسید، زوج درمانی همراه شما خواهد بود.
روش های متفاوتی در زوج درمانی مورد استفاده قرار میگیرد که در قسمت بالا به طور کامل به برخی از مهم ترین آنها پرداخته ایم. در این روش ها، مشاور تلاش می کند تا با بهرهگیری از تکنیک های تبادل رفتاری، تعلیم دادن نحوه برقراری ارتباط و. زوجین را به اهدافشان برسانند.
کلام آخر
در این مقاله تا حد امکان تلاش کردیم در خصوص زوج درمانی و مزایای آن توضیحاتی را خدمت شما ارائه دهید. باید بپذیرید یک رابطه عاطفی بدون نگهداری و محافظت هیچگاه نمیتواند شما را به آرامش برساند. در این مسیر راهکارها و روش هایی وجود دارد که در نهایت شما را به خواسته هایتان میرساند. در این راستا اگر فکر میکنید زوج درمانی میتواند گره گشای شما باشد، هم اکنون به بخش مشاوران سایت گپچه مراجعه کنید. کارشناسان و متخصصان تیم گپچه آماده اند تا شما را در این مسیر راهنمایی کرده و آرامش را به زندگی تان برگردانند.
به خاطر بسپارید؛ زوج درمانی هیچگاه شما را از مسیر منحرف نمی کند بلکه با راهکارهایش، مسیر درست و صحیح رسیدن به آرامش را به شما معرفی می کند.