روانشناسی بالینی
آیا تاکنون فکر کرده اید که چه عواملی باعث بیماری روانی می شود، یا چرا ما به استرس واکنش نشان می دهیم؟ یا به عنوان یک فرد بزرگسال چه انتظاری دارید؟
روانشناسی بالینی مطالعه اختلالات روانشناختی و درمانهایی است که برای بهبود زندگی روزمره افراد مبتلا به مشکلات روحی طراحی شده است. تمرکز این نوع روانشناسی بر روی اختلالات روانی شایع مانند اسکیزوفرنی و علائم آنها خواهد بود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره تلفنی روانشناسی با روانشناسان گپچه کلیک کنید.
آیا میدانید روانشناسی بالینی چیست؟
روانشناسی بالینی یکی از محبوب ترین زیر شاخه های روانشناسی است که شامل استفاده از تئوری ها، اصول و روش های روانشناختی برای ارزیابی، تشخیص و درمان اختلالات روانی و سایر رفتارهای غیر طبیعی است. این موارد شامل طیف گسترده ای از شرایط مانند افسردگی، اضطراب، سوء مصرف مواد، اختلال عملکرد جنسی، اعتیاد، اختلالات خوردن و رفتار پرخاشگرانه است.
روانشناس بالینی همچنین به منظور پیش بینی و جلوگیری از ناسازگاری، علل رفتار غیر طبیعی را بررسی می کنند. روانشناسی بالینی به عنوان یک تخصص، به افراد و خانواده ها در هر سنی و از همه پیشینه های قومی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی و همچنین گروه ها و جوامع خدمات ارائه می دهد.
روانشناس بالینی به چه کسی گفته میشود ؟
کسانی که مدرک روانشناسی بالینی و مدرک دکترا دارند، در واقع در محیط های بالینی تحت آموزش های عملی فشرده قرار گرفته اند ، روانشناسی بالینی به طور معمول در بیمارستان ها، کلینیک ها و اقدامات خصوصی به کار میرود و در آنجا به افرادی که اشکال مختلفی از فشار روانی را تجربه می کنند، کمک می کنند. آنها به منظور ارتقاء سلامت روانشناختی، تقویت پیشرفت شخصی و تقویت تنظیم رفتارهای مؤثر با افراد، زوج ها، خانواده ها و گروه ها در تمام سطوح توسعه همکاری می کنند. بسیاری از روانشناسان بالینی همچنین دارای مناصب دانشگاهی در موسسات عالی هستند و مشغول تدریس، تحقیق و نظارت هستند، در حالی که برخی دیگر مشاور بالینی هستند و مشغول انجام مشاوره بالینی و تدوین و اجرای برنامه های اجتماعی هستند.
برای ارتباط با کارشناسان گپچه و دریافت مشاوره روانشناسی رایگان کلیک کنید.
یک روانشناس بالینی چه کاری انجام می دهد؟
روانشناسان بالینی متخصصانی دارای مجوز هستند که واجد شرایط ارائه خدمات مستقیم به بیماران هستند. کار آنها ممکن است شامل انجام و تفسیر تست های شناختی و شخصیتی، تشخیص بیماری روانی، ایجاد برنامه های درمانی و روان درمانی باشد. این روانشناسان متخصص روان سنجی یا سنجش روانشناختی هستند. آنها غالبا برای ارزیابی توانایی شناختی یا وضعیت ذهنی، یک تست ارائه می دهند. علاوه بر تست های رسمی، روانشناسان بالینی ممکن است از مصاحبه ها و مشاهدات رفتاری استفاده کنند. کلید اصلی برای کارآیی، درک چگونگی آشکار شدن شرایط در بین جمعیت های متنوع است. پس از تشخیص به همراه بیمار و مطابق با نیاز او، برنامه درمانی را تدوین می کنند. روانشناسان به طور مرتب بر پیشرفت بیمار نظارت می کنند تا اطمینان حاصل کنند که روش درمان مناسب است و در صورت لزوم آن را تغییر می دهند. بسیاری از روانشناسان بالینی بر روی اختلالات خاص مانند اسکیزوفرنی یا وسواس فکری تمرکز می کنند. روانشناسان بالینی از روشهای تحقیق کاملا آگاه هستند. البته آنها غالبا در مورد مسائل پزشکی با روانپزشکان مشورت می کنند. روانشناسان بالینی ممکن است در محیط های زیادی از جمله بیمارستان ها، مراکز سرپایی، ادارات دولتی و دفاتر خصوصی فعالیت کنند.
با مزیت های روانشناسی بالینی آشنا شوید :
روانشناسی بالینی به افراد کمک میکند که بر مشکلات زندگی شان غلبه کنند و زندگی خود را بهبود ببخشند.
روانشناس بالینی با توجه به مشکلات هر شخصی ایده های خلاقانه ای از خود ارائه میدهد و راهکارهایی که به هر مراجعه کننده ای میدهد با دیگری متفاوت است.
ویژگی های یک روانشناس بالینی خوب :
به علت وجود روش های درمانی ، ممکن است فشار بالای کاری وجود داشته باشد و در روانشناسی بالینی برای درمان کردن بیماران لازم است که زمان زیادی را پشت سر بگذرانند و همچنین باید برای بیماران زمان و توجه لازم را بگذارند.
در این نوع روانشناسی ، روانشناس بالینی و مشاور بالینی با مراجعینی سرو کار دارند که دارای اختلالات روانی هستند و وضعیت پایداری ندارند.
رویکردها
روانشناسان بالینی درواقع کسانی هستند که به عنوان روان درمانگر فعالیت دارند و مسلما روش ها و راهکارهای مختلفی برای هریک از مراجعین بکار میبرند و اما برخی از پزشکان بیشترین تمرکز خود را در درمان ، بر روی (رویکرد التقاطی) میگذارند.
رویکرد التقاطی درواقع ، ترسیم شیوه های گوناگون نظری برای تهیه کردن بهترین برنامه درمانی برای هر مراجعه کننده میباشد.
تست شخصیت شناسی در روانشناسی بالینی :
در این تست قصد داریم شخصیت خود را بشناسیم ، پس فقط و فقط جواب بله یا خیر بدهید.
1. آيا در صحبت های روزانه ی خود تاکید زیادی بر روی بعضی از کلمات دارید ؟
2. آيا در صحبت کردن و غذا خوردن بسیار سریع هستید ؟
3. آیا شما بر این عقیده هستید که کودکان را باید آموزش بدهیم که همیشه بهترین باشند ؟
4. آيا زمانی که فردی ، کاری را به آهستگی انجام میدهد شما کم حوصله میشوید ؟
5. آيا وقتي ديگران صحبت میکنند ، آنها را مجبور میکنید که تند تر صحبت هایشان را بکنند ؟
6. آيا زمانی که مثلا در رستوران منتظرید تا میزی خالی شود و شما آنجا بنشینید بسیار عصبانی و بی حوصله میشوید ؟
7. آيا زمانی که شخص دیگری در حال صحبت کردن با شماست ، شما در افکار شخصی خودتان به سر میبرید ؟
8. آيا تلاش میکنید زمانی که آرایش میکنید ناهار هم بخورید ؟
9. آيا تابحال برایتان پیش آمده است که در تعطيلات عید يا تابستاني کار کنيد؟
10. آيا هميشه بحث هایی را دنبال میکنید که به موضوع آنها علاقه دارید ؟
11. آيا برایتان پیش آمده که وقت گذرانی کنید و بعد از آن احساس گناه کنید ؟
12. آيا آن قدر به کار مشغول هستيد که حواستان به خود یا عوض شدن دکوراسيون خانه نیست؟
13. آيا بهجای مسائل اجتماعی تان بیشتر با ماديات درگير هستيد؟
14. آيا تلاش میکنید کارهای خود را در کمترين زمان برنامهريزي کنيد؟
15. آيا هميشه سر موقع برای قرارهایتان حاضر ميشويد؟
16. آيا برایتان پیش آمده است که براي گفتن نظر خودتان مشت تان را گره کنيد يا به جایی مشت بکوبید؟
17. آيا موفقيتهايی که بدست می آورید را به پای سرعت خود در انجام کارها میگذارید ؟
18. آيا میخواهید کارها همين حالا و خيلي سريع انجام بشود ؟
19. آيا براي انجام کارهايتان ، هميشه تلاش ميکنيد وسیله هایی را به کار بگیرید که بالاترین بازده را دارند؟
20. آيا زمان بازي کردن ، مهم ترین چیز برایتان برنده شدن در بازی است ؟
21. آيا معمولا موقع صحبت کردن با دیگری حرف او را قطع میکنید ؟
22. آيا بخاطر تاخیر ديگران احساس عصبانیت میکنید ؟
23. آيا بلافاصله بعد از اتمام غذایتان از سر سفره بلند میشوید ؟
24. آيا هميشه و همه جا عجله دارید ؟
25. آيا از عملکرد فعلی خود تان راضي نیستيد؟
پاسخ :
اگر تعداد (بله)هایتان بیشتر از ۲۰ تا است فردی هستید که :
- تیپ شخصیتی تان (A) است.
- مستعد بیماری های قلبی و عروقی هستید.
- پرخاشگر ،سلطه جو ،خصومت جو ، مبارزه طلب ،از مشاوره گرفتن بیزارید ،بی حوصله ،تحمل ندارید که دیگری کار شما را انجام بدهد.
اگر تعداد جواب (بله)هایتان کمتر از ۵ تا است ،شما فردی هستید که :
- تیپ شخصیتی تان (B) است.
- مستعد بیماری های قلبی نیستید.
-کیفیت زندگی برایتان بیشتر ارزش دارد تا کمیت آن.
- فردی آرام و آسان گیر هستید.
اگر تعداد(بله) هایتان بین ۱۳ تا ۲۰ است متمایل به تیپ شخصیتی (A) هستید.
اگر تعداد (بله) هایتان بین ۵ تا ۱۳ است متمایل به تیپ شخصیتی B هستید.
از دیدگاههای بسیار مهم نظری در روانشناسی بالینی میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- رویکرد (جهت گیری) روانگردان:
این دیدگاه تاثیر گرفته از اثر فروید میباشد که ازنظر او رفتارهای ما نقش بسیار مهمی در ذهن ناخودآگاهمان دارد و لازم به ذکر است که آن دسته از روانشناسانی که از روان درمانی در درمان خود استفاده میکنند امکان دارد که از روش هایی مثل؛ ارتباط داشتن رایگان برای جستجو در مورد انگیزه های اساسی (جهت و دلیل) و ناخودآگاه مراجعه کننده کمک بگیرند.
- دیدگاه شناختی رفتاری:
این دیدگاه درواقع برگرفته شده از مکتب های فکری رفتاری و شناختی میباشد و از طریق این دیدگاه میتوانند چگونگی رابطه احساسی و برخورد ها و رفتارها و فکر مراجعه کننده را مورد مطالعه و رسیدگی قرار دهند و بیشتر تمرکز این دیدگاه بر تغییر دادن رفتارها و فکر هایی که باعث آشفته حالی فرد بیمار میشوند.
- دیدگاه انسان گرایانه:
این رویکرد برگرفته از تلاش دانشمندان اومانیستی میباشد به نامهای (ابراهیم مازلو و کارل راجرز) است، که در این دیدگاه به مراجعه کننده با دیدی کامل تر مینگرند و بر خود واقعی سازی او بیشتر تمرکز میکنند.
چه تفاوتی میان روانشناس بالینی و روانشناسی مشاوره میباشد ؟
روانشناسی بالینی از روانشناسی مشاوره کاملا جدا میباشد ؛ اگرچه هنوز مشخص نشده که تمایز بین ها چیست. ولی با توضیح مختصری میتوان گفت : روانشناسان بالینی با اختلالات شدیدتری سرو کار دارند، مانند ؛ اختلال دوقطبی ، ترس و همچنین اسکیزوفرنی.
روانشناسان مشاوره با مشکلات و مسائل روزمره زناشویی افراد سرو کار دارند ، مانند : مشکلات زناشویی، خانوادگی یا شغلی و لازم به ذکر است که گاهی آنها ممکن است در مکان هایی مثل مدرسه ها و ادارات مشغول به کار شوند.
تاریخچه روانشناسی بالینی
اولین بررسی ها را در اینباره، روانشناسی به نام زیگموند فروید که اهل اتریش بوده شروع کرد.
به گفته ی او : بیماری روانی مشکلی است که با حرف زدن با بیمار میشود برطرفش کرد و امروزه روانشناسان در سراسر دنیا این نظریه و روش علمی او را در دست گرفته اند.
اولین کلینیک روانشناسی را، روانشناس آمریکایی لایتنر ویتمر برای کودکانی که در یادگیری ناتوان هستند افتتاح کرد ، ویتمر اولین بار در یک مقاله شروع به معرفی روانشناسی بالینی کرد.
تکامل در طول جنگ های جهانی
تثبیت شدن روانشناسی بالینی در دوران جنگ جهانی رخ داد و ارزیابی های روانشناختی نیز از نظر پزشکان پر فایده بود؛ به همین منظور، انجمنی در آمریکا برای روانشناسی بالینی تاسیس کردند که بعد از مدتی جایگزینی برای ان انتخاب کردند به نام (انجمن روانشناسی آمریکا APA).
در دوران جنگ جهانی دوم از روانشناسان بالینی کمک خواسته شد که برای کسانی که در جنگ جانباز شده اند و دچار اختلال استرس پس از سانحه شده اند آنان را یاری کنند که همین امر باعث رشد و توسعهی روانشناسی بالینی شد و پس از ان به کسانی که در برنامه آموزشی در سطح دکترا شرکت کردند درجه های روانشناسی اعطا کردند.
شما عزیزان میتوانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و ارتباط با مشاور آنلاین گپچه با ما در تماس باشید.
بیشتر بخوانید:
تغییر باور ذهنی و طرز فکر به روش ساده
تفاوت میان روانپزشک، روانشناس و مشاور در چیست؟
چه زمانی باید به روانشناس مراجعه کنیم؟
نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.