چرا به مشاوره کودک احتیاج داریم؟
صحبت درخصوص مشاوره کودک هیچگاه برای والدین کار آسانی نیست! هیچکس نمیخواهد بپذیرد که فرزندش به درمان و مشاوره احتیاج دارد. درواقع آن را مایه تاسف خود میدانند! درصورتیکه این مشاوره ها میتواند زندگی فعلی کودک یا نوجوان و حتی آینده او را دستخوش تغییرات گسترده ای نماید. مشاور کودک با بررسی رفتارها و علت و معلول، به برطرف کاستی های روحی یا رفتاری و البته مشکلات میپردازد. از طرفی شرایطی را برای رشد و بالندگی او در بزرگسالی فراهم می آورد.
آیا با چنین مزایایی، باز هم به برای مراجعه به مشاوره کودکان تردید دارید؟ در ادامه این مقاله همراه ما باشید. در نظر داریم درخصوص ضرورت مراجعه به مرکز مشاوره کودک توضیحات بیشتری را خدمت شما ارائه دهیم.
منظور از مشاوره کودک چیست؟
کودک درمانی که از آن تحت عنوان مشاوره کودک روانشناسی نیز یاد می شود، یک مشاوره و درمان مشابه بزرگسالان است. این مشاوره در جلساتی کاملا امن و همدلانه انجام میگیرد تا در افکار، احساسات و رفتار کودک تغییراتی به وجود آید. درست به مانند بزرگسالان، کودک هم برای حضور در چنین جلساتی به حمایت های عاطفی احتیاج دارند، تا در بهترین شرایط برای حل تعارضات، درک احساسات و افکار خود، به دنبال راهی مناسب باشند.
مشاوره کودک امروزه هم به صورت تنهایی، همراه با یکی از والدین یا هر دو انجام میگیرد. اینکه شما به کدام یک از آنها احتیاج دارید کاملا به کودک و نیاز و مشکلات او برمیگردد. در این جلسات، مشاور با راهکارهای صحیح خود، در تربیت صحیح کودک به والدین کمک خواهد کرد. به عبارت ساده تر؛ در جلسات درمانی مشاوره کودکان، دیگر خبری از مشاوره خانواده نیست! بلکه درمانگران در یک دسته مجزا به دنبال برطرف کردن مشکلات هستند. جهت اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تربیت کودک و انتخاب بهترین روش تربیتی توسط والدین را مطالعه کنید.
این مشاوره میتواند به صورت حضوری، تلفنی و حتی آنلاین انجام گیرد. درواقع ظهور ویروس کرونا باعث شده تا افراد، راحت تر از قبل و در هر زمانی که تمایل دارند به مشورت با مشاور خود بپردازند. مشاوره کودک آنلاین این روزها از طریق تیم گپچه به صورت آنلاین ارائه می شود. میتوانید برای صحبت با برترین مشاوران کشور از طریق پنل شخصی تان اقدام کنید. اگر سوالی در این خصوص ذهنتان را مشغول کرده میتوانید با مشاوران ما در ارتباط باشید.
اهمیت مشاوره کودکان
مشاوره کودک را باید از جمله پراهمیت ترین انواع مشاوره بدانید. براساس دیدگاه اکثریت روانشناسان، اثراتی که در دوران کودکی بر ذهن افراد باقی میماند، سلامت روان آنها در سنین بزرگسالی را تضمین می کند. سلامت روان چیست؟ به آن بخش از سلامت هیجانی و روانشناختی را میگویند. نباید سلامت را صرفا نبود یک بیماری بپندارید، داشتن یک زندگی باکیفیت و مطلوب است که میتواند احساسات توامان با رضایت را در شما ایجاد کند. مسئله اینجاست که پایه های این احساسات و این زندگی مطلوب را باید از کودکی بنا نهاد. جهت اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تربیت فرزند با 9 روش طلایی را مطالعه کنید.
اگر افراد به هر دلیلی نتوانند زندگی موردنظر خود را داشته باشند، یعنی از معیارهای سلامت روان دوراند. دور شدن از چنین معیارهایی آن هم در دوران کودکی نه تنها برای خود کودک بلکه برای اطرافیانش نیز آسیب هایی را به همراه خواهد داشت. اگر به عنوان والد متوجه بروز هرگونه مشکل در احساس، رفتار و گفتار فرزندتان شده اید، زمان آن فرا رسیده تا به جهت پیشگیری از بدتر شدن حال فرزندتان، حتما به مشاور کودک متخصص مراجعه نمائید.
این امکان وجود دارد که تاخیر در بهبود زندگی فرزندتان، در آینده هزینه های مادی و معنوی زیادی برای شما به وجود آورد.
به عقیده روانشناسان: در صورتی که متوجه هرگونه تغییر در حوزه های مختلف زندگی کودکتان شدید، باید احساس نگرانی کنید. اگر کودک احساسات بدی نسبت به خود داشته باشد، اعتماد بنفس پایین، کارآیی او را مختل کند و احساس نگرانی شدید نسبت به آینده دارد، مشکلی در سلامت روان او نهفته است.
مشکلاتی که اغلب کودکان به مشاوره احتیاج پیدا می کنند
دلایل زیادی وجود دارد که باعث می شود یک کودک به مشاوره احتیاج پیدا کند. از جمله این دلایل عبارتند از:
- سوء استفاده جنسی
- طلاق والدین
- مرگ اعضای نزدیک خانواده
- آزار عاطفی
- ترس های افراطی
- سوء مصرف مواد یا اعتیاد در خانواده
- بیماری روانی نظیر افسردگی، اضطراب و وسواس فکری
با وجود چنین مشکلاتی اغلب در مشاوره کودک، مشاوران و متخصصان تلاش می کنند تا 5 هدف زیر را محقق سازند.
*بهبود عزت نفس در کودک
*کمک به بهبود مهارت های ارتباطی
*تحریک رشد سالم و عادی
*ساخت پشتوانه عاطفی مناسب
*بهبود واژگان عاطفی
تکنیک های درمانی مورد استفاده در مشاوره کودک
باید بدانید با توجه به سن و شرایط کودک، مشاوران از روش ها و تکنیک های متفاوتی استفاده می کنند. بیایید برخی از این روش ها را بشناسید.
روش اول: رفتار درمانی شناختی
اصلی ترین هدف در رفتاردرمانی شناختی یا همان CBT، کمک به تغییر الگوی فکری و رفتاری کودک در زمان وقوع مسائل مختلف است. در چنین روشی، مشاور تلاش می کند تا افکار منفی کودک را به الگوهای فکری مثبت تغییر دهد تا از این طریق پاسخ های سالم تری به مسائل پیرامون خود ارائه دهد.
به طور کلی؛ CBT کودکان را وادار می کند تا سیستم باورها و اعتقادات خود را به چالش ببرند و از این طریق به درک بهتری از موقعیت خود برسند. چه بسا که در این شرایط دیدگاه واقع گرایانه ای به موضوعات پیدا خواهند کرد. پس میتوان گفت؛ رفتار درمانی شناختی همچون ابزاری برای مقابله با شرایط چالش برانگیز و استرس زا به حساب می آید. جهت اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله روانشناس کودک و تاثیر آن بر تربیت سالم را مطالعه کنید.
روش دوم: رفتار درمانی شناختی با محورت تروما ( TF-CBT)
هدف استفاده از این روش درمانی توسط مشاور کودک این است تا حال روحی کودک که از تروما تاثیر پذیرفته، بهبود دهد. همانند روش اول؛ مشاور به کودک کمک می کند تا کودک شما تروما و حوادث را به شکلی واقع گرایانه ببیند و خود را به خاطر اتفاقات پیش آمده، سرزنش نکند.
این روش، به مانند تکنیک های برخورد، در آن لحظاتی که کودکان دچار فلش بک شده اند، به آنها می اموزند که در زمان یادآوری یک حادثه، چگونه بر موضوع کنترل داشته و به درک بهتری دست پیدا کنند. در نتیجه در زمان آشفتگی حاصل از یاداوری یک خاطره، کودک ابزارهای رسیدن به آرامش و کنترل را میشناسد و از آنها استفاده می کند.
روش سوم: بازی درمانی
در طول جلسات مشاوره کودک، فعالیت ها و بازی های هدفمند کمک می کنند تا استراتژی های خود مدیریتی را بیاموزند. به عنوان مثال؛ یک مشاور با تجربه و متخصص به انجام بازی حباب با کودک میپردازد و درحالیکه در حال سرگرم کردن او با حباب هاست، تمرین هایی را با هدف گرفتن نفس های عمیق و دمیدن آرام با هدف درست کردن حباب های بزرگ تر به کودک یاد می دهد. در نتیجه کودک می آموزد که چگونه در زمان هجوم اضطراب، نفس کشیدن را تمرین نماید.
البته بازی های دیگری هم وجود دارد. بازی های استراتژیک به مانند صفحه معلق که کودک باید جایگذاری چند مهره را در صورتی که تعادل صفحه برهم نخورد انجام دهد. این بازی، به کودک می آموزد که چگونه هر تصمیش عواقبی را به دنبال دارد. پس باید به خوبی فکر کند.
انجام بازی های دیگر که منجر به تقویت حافظه کودک می شود نیز از جمله بازی هاییست که برای کودکان مبتلا به بیش فعالی نتیجه بخش بوده و تمرکز و توجه آنها را بهبود می بخشد. بدین ترتیب از طریق بازی، قدرت حافظه شان را بهبود می بخشند.
بیشتر بخوانید: درمان بیش فعالی کودک بدون دارو
روش چهارم: هنر درمانی
جلسات مشاوره روانشناسی کودک و نوجوان ممکن است شامل انجام یک تکلیف مانند کپی کردن، تکمیل تصویر یا دستورالعمل هایی برای ترسیم یک چیز خاص، مانند حیوان یا خانواده باشد. در مواقع دیگر، انتخاب آزاد رسانه های هنری و موضوعی این امکان را به کودک می دهد که آزادانه بتواند افکار و احساسات درونی را بیان کند.
با بررسی فضای کلی اثر و سوال کردن از کودک در مورد اثرش، روانشناس کودک سعی می کند آن را تفسیر کند.این روش به روانشناس کمک می کند تا درک بهتر از روان و تفکر کودک به دست آورد.
روش پنجم: خانواده درمانی
این روش برای کودکانی مفید است که دچار تروما شده اند، مانند سوء استفاده جسمی/جنسی یا مرگ یک دوست عزیز. با استفاده از روایت درمانی، مشاور از کودک می خواهد تا این رویداد آسیب زا را توصیف کند و سپس بر پاسخ کودک به این رویداد تمرکز می کند.
مشاور با طرح سؤال درباره اقدامات کودک، به مراجع کمک می کند تا نقاط قوت خود را کشف کند. با استفاده از این رویکرد، کودک می تواند توانایی های خود را کشف کند و اثرگذاری خود بر زندگیش را درک کند.
به خاطر بسپارید؛ اینکه کدام یک از روش های ذکر شده در مشاوره کودک مورد استفاده قرار میگیرد، کاملا به مشکلات و البته سن فرزند شما ارتباط دارد. در این راستا میتوانید از تیم حرفه ای گپچه کمک بگیرید. آنها در ابتدا مشاوره اولیه ای در اختیار شما قرار می دهند تا بتوانید مشاوران حرفه ای و متخصصی را در راستای برطرف کردن مشکلات کودک خود بیابید.
چطور فرزندان را برای مراجعه به مرکز مشاوره متقاعد کنیم؟
در طی سال های گذشته با توجه به تغییراتی که در الگوهای رفتاری کودکان به وجود آمده، متفاعد کردن آنها برای انجام کاری که تمایل به آن ندارند، بسیار سخت و دشوار است. چه بسا که بسیاری از آنها از مشاور هراس دارند و یا از نصیحت بیزارند. به عنوان والد باید بپذیرید؛ حرف زدن در خصوص مشاوره و یا درمان برای شما و کودک به یک اندازه سخت است. اما راهکارهایی برای متفاعد کردن آنها وجود دارد.
1.زمان مناسبی را برای صحبت کردن بیابید و به آنها اطمینان دهید که هیچ مشکلی در آنها وجود ندارد. فعالانه گوش کنید.
2. نگرانی ها، احساسات و تجربیات فرزندان خود را به شدت جدی بگیرید.
3. سعی تان را کنید که در نهایت آرامش به حرف های انان گوش دهید و آرامش خود را حفظ نمائید.
4. به او یاداور شوید؛ اگر با مشکلی دست و پنجه نرم می کنند، این مسئله در میان همسالان او شایع است.
5. برایش شرح دهید که یک درمانگر تا چه اندازه می تواند به پشتیبانی از او بپردازد و چگونه با ارائه راهکارهایش در این امر به او کمک نماید.
6. این اطمینان را در او به وجود آورید که اسرارش در نزد مشاور، کاملا محرمانه باقی خواهد ماند و شما به هیچ عنوان نسبت به صحبت هایش آگاه نمی شوید.
جلسات چه مدت طول می کشد؟
دوره درمان معمولا با توجه به اهدافی که مشاور کودک برای فرزند شما در نظر میگیرد، متفاوت است! از طرفی باید بپذیرید با توجه به روشی که برای درمان انتخاب می شود، تعیین طول دروه میتواند اثرگذاری ویژه ای در نتیجه داشته باشد. به طور معمولا مشاور در هفته تنها یکبار با کودک دیدار می کند و این مسئله تا چند ماه ادامه می یابد. البته منظور از چندماه، تا زمانیست که نسبت به اصلاح مشکلات و تثبیت نتایج آن اطمینان پیدا کند.
از طرفی زمانی که والدین تصمیم به بهره گیری از مشاوره کودک میگیرند، برای حل مشکلات فرزندشان باید در طی فرآیند درمان، همراه آنها بوده و به طور کل درگیر باشند. زیرا این احتمال وجود دارد که مشاور از والدین نیز برای برطرف کردن مشکلات کمک بگیرد و حتی جلساتی را به صورت جداگانه و حتی با هم با آنها ترتیب دهد.
وظیفه والدین در مشاوره کودکان
شما به عنوان والد باید بتوانید برای ساخت روند درمانی بهتر با کیفیت بالاتر، به فرزندان تان کمک کنید. در این راستا پیدا کردن مشاور کودک که فرزند شما با او احساس راحتی کند یکی از مهم ترین وظایف شما به حساب می آید. پیگیر بودن روند درمان و ناتمام ماندن آن هم باید از جمله وظایف خود بدانید. جهت اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله روانشناسی کودک و ضرورت و اهمیت روانشناسی کودک را مطالعه کنید.
ملاقات با درمانگر و آشنا شدن با روند درمان او و حتی صحبت کردن از تغییراتی که در فرزند شما شکل گرفته و حتی اگر شاهد رفتارهای نامناسب در او هستید. باید برای فرزندتان وقت بگذارید. فرزند شما ارزشمندترین دارایی شماست. با او بازی کنید، به اشپزی بپردازید، بخوانید و بخندید. با صبوری به فرزندپروری بپردازید. حتی اگر شما در مواقع لزوم نکاتی را به او متذکر شوید. عشقتان را به او ابراز کرده و با تحسین خود اعتماد به نفس لازم را در او شکل دهید.
این چنین است که میتوان گفت، جلسات مشاوره با نتیجه مطلوب همراه می شود.
آیا تاکنون چنین رفتارهایی را فرزند خود داشته اید؟ یا او را در محیطی عبوس، خشک و خسته بار آورده اید؟ فکر می کنید چرا فرزندتان به مشاوره کودک احتیاج پیدا کرده است؟ برای ریشه یابی این مسئله هم میتوانید با کارشناسان و متخصصان تیم گپچه و دریافت مشاوره کودک تلفنی اقدام و ارتباط برقرار کنید. آنها با داشتن سال ها تجربه در این عرصه، راهنمایی هایی را در اختیار شما قرار می دهند که در نهایت به نتیجه ای مطلوب ختم می شود.
تیم گپچه شرایطی را فراهم آورده تا فارغ از تمامی مشکلات حتی به مشاوره کودک رایگان نیز بپردازید و تنها دغدغه شما برطرف کردن مشکلات فرزندتان باشد.