مشاوره نوجوان برای رفع مشکلات در خانواده
سال های نوجوانی را باید از جمله چالش برانگیزترین سال های زندگی نوجوانان و البته والدین دانست. نوجوانان در این سن با توجه به تغییراتی که در سطح هورمونیشان ایجاد می شود و با توجه به تغییراتی که خواهان آن هستند، اغلب چالش هایی را با خانواده تجربه می کنند. اینجاست که مراجعه به مشاوره نوجوان می تواند کمک کننده باشد. والدین در این سنین باید همواره آماده و مراقب باشند. باید نسبت به چگونگی پیدا کردن مشاور مناسب برای فرزندان خود آگاه باشند و بدانند که وجود کشمکش در چنین سنی با فرزندانشان یک امر عادی است.
در دوران نوجوانی، دختران و پسران درباره ی وضعیت و بلوغ جنسی و جسمانی و دیگر تغییراتی که در بدن آنها شکل گرفته است کنجکاو میشوند؛ از دیگر تغییرات در نوجوانی میتوان به بالا رفتن اعتماد به نفس و کشف استعدادهای درونی آنها اشاره کرد، آنها علاقه ی چشمگیری نسبت به ارزش های سیاسی و معنوی پیدا میکنند.
برخی از نوجوانان نیز به سمت رفتارهای نامناسب سن خود کشانده میشوند، مانند:
- مصرف دخانیات
- خشونت و دعوا
- عشق و علاقه نسبت به جنس مخالف
نوجوان در این دوره از زندگی سعی دارد روابط اجتماعی خود را با دیگر افراد بیشتر کند و دوستان صمیمی برای خود پیدا کند، آنها علاقه ی زیادی به خودشناسی دارند.
نوجوانان در این سن، به سراغ ایده های جدید میروند، طرز رفتار، برخورد و افکارشان متفاوت خواهد بود و به دنبال رسیدن به هویت، سلایق و خلق و خوی مستقل هستند. این مسئله همواره برای والدین مهم بوده که فرزندشان، آزادانه با آنها حرف بزند، درد و دل کند و از مشکلاتش بگوید. اما آیا چنین شرایطی در خانواده مهیاست؟ اگر نتوانسته اید شرایط مناسبی را برای گفتگو فراهم آورید، برای هدیه دادن یک زندگی شاد به نوجوان خود حتما به مشاوره نوجوانان بروید. مرکز مشاوره نوجوان کمک می کند تا از بروز بسیاری از مشکلات در آینده جلوگیری کنید.
در این راستا تیم گپچه همراه شما بوده و میتواند راهنمایی هایی را در اختیار شما قرار دهد. تیم گپچه با گردهم آوردن تیمی متخصص و مشاوران باتجربه، به نوجوانان این فرصت را می دهد تا فارغ از هر قضاوتی، از مسائلی که ذهنشان را درگیر کرده صحبت کنند.
چه زمانی فرزندان به مشاوره نوجوان احتیاج دارند؟
مشاوره نوجوان طیف وسیعی را شامل می شود. اما از شایع ترین دلایلی که باعث شده افراد به سراغ مشاوره بروند عبارتند از:
- طلاق و جدایی والدین
- از دست دادن نزدیک ترین فرد خانواده
- زورگویی به دوستان و آشنایان
- استرس بیش از اندازه در مدرسه
- مشکلات و درگیری خانوادگی
- مشکلات تحصیلی، امتناع و ترک مدرسه
- خودآزاری و افکار خودکشی
- مسائل مربوط به عزت نفس
- انزوای اجتماعی
- داشتن تصویر بد از بدن
- مشکلات رفتاری در نوجوان و بروز رفتار پر خطر در نوجوانی
- مشکلات هنگام بلوغ جنسی نوجوان
تاثیر مشاوره نوجوان در زندگی افراد
امروزه مشاوره نوجوان میتواند هم به صورت حضوری، تلفنی و هم آنلاین انجام گیرد. تیم گپچه با توجه به شرایط بد کشور در زمان ظهور ویروس کرونا، شرایطی را فراهم آورده تا شما مشاوره نوجوان آنلاین را تجربه کنید و بدور از هرگونه مسائل دیگر نه تنها برای سلامت جسمی بلکه به سلامت روان خود نیز اهمیت قائل شده و گامی بلند برای برطرف کردن موضوعات ذهنی فرزندتان بردارید.
مشاوره نوجوانی و روانشناسان به افراد این سنین کمک می کند تا شاد بودن را در زندگی تجربه نمایند و همواره دلگرمی و پویایی را در خانواده احساس کنند. اکثریت مشاوران نوجوان به مانند مشاوران خانواده آموزش دیدهاند، مشاوره خانوادگی پشتیبان زندگی یکی از گزینههای درمانی بسیار عالی است، به خصوص اگر شما مایل به رسیدگی به مشکلات به عنوان یک خانواده هستید. در هر صورت مراجعه به یک مشاور روانشناس دلسوز میتواند آینده نوجوان شما را از خطراتی که با آن روبرو است مصون نگه داشته و به شما برای تعامل بهتر با فرزندتان کمک کند.جهت اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله روانشناسی نوجوان و آگاهی ازمراحل رشد دوران نوجوانی را مطالعه کنید.
نوجوانان در دوران بلوغ چه شرایط و تغییراتی را تجربه می کنند؟
نوجوانی را باید سن افزایش هورمون ها، مغز، بدن و ایجاد تغییر در احساسات، آن هم به طور مداوم بدانید. افراط گرایی یکی از شایع ترین رفتارهاییست که در این سنین از آنها سر میزند و این مسئله را باید تاحد زیادی به تغییرات هورمونی ارتباط داد. در پسران شاهد ایجاد مقادیر زیادی از تستوسترون هستیم. در حالیکه دختران به دلیل وجود استروژن در بدنشان با نوسانات خلقی همراهند و به طور مداوم در حال مقابله با آن هستند.
این علائم همگی نشان از ورود فرزند شما به دوران نوجوانی و فراز و نشیب های این دوران است. به خاطر بسپارید؛ بلوغ دختران و بلوغ پسران ممکن است در سنین مختلف روی دهد. ولی هر دو در نوجوانی اتفاق می افتند و تغییرات رفتاری و روحی ناشی از آن می تواند بر رابطه نوجوان با خانواده و دوستان و حتی در تعامل با دیگر افراد در محیط های اجتماعی مختلف مانند مدرسه تأثیرگذار باشد.
دوران بلوغ نوجوانان با تغییراتی همراه است که در این قسمت قصد داریم این تغییرات را برای شما عزیزان بیشتر توضیح دهیم.
تغییرات دوران بلوغ 2 دسته هستند که عبارتند از:
1. تغییرات جسمی
بدین معناست که دختر و پسر نوجوان در این دوران تغییراتی در بدن خود احساس میکنند که این تغییرات برای تکامل رشد و تولید مثل آنها میباشد.
اما این تغییرات جسمی در دختر و پسر متفاوت است.
نشانه های بلوغ در دختران عبارتند از:
- رشد پستان
- رویش موهای زائد در بدن
- زنانه شدن صدا
- شروع پریود
- افزایش چربی در بدن
- عرق کردن
- شروع ترشح سفید رنگ از واژن
- بوجود آمدن جوش و آکنه در صورت
نشانه های بلوغ در پسران عبارتند از:
- رویش ریش و سبیل
- رشد آلت تناسلی و بیضه
- عضلانی شدن بدن
- کلفتی صدا و بم شدن آن)
- رویش موهای زائد در بدن
- ترشح هورمون های جنسی و افزایش تولید اسپرم
- عرق کردن
2. تغییرات روانی
در این دوران تغییراتی در خلق و خو و روان نوجوان ایجاد میشود که برای نوجوان و خانواده اش دورهی بسیار سختی خواهد بود، تغییرات روانی معمولا دیرتر از تغییرات جسمی اتفاق می افتد.
نوجوان در این دوران بسیار فرمان ناپذیر و بد اخلاق و تند مزاج میشود، به دلیل این تغییرات ممکن است نوجوان دست به کارهای پر خطر بزند.
عده ای از نوجوانان نیز برخی از رفتارهای دوران نوجوانی خود را تا زمان بزرگسالی به همراه خواهند داشت و عده ای دیگر نیز به دلیل داشتن دوران نوجوانی یا کودکی پر استرسی که داشته اند در بزرگسالی دچار افسردگی میشوند.
در چنین مواقعی مشاوره نوجوان روانشناسی میتواند کمک کننده باشد. میتواند کاری کند تا هم والدین و هم خود نوجوان راحت تر از این دوران عبور کنند و خاطره ای ماندگار برای خود بسازند. اگر خواهان دریافت مشاوره هستید، میتوانید مشاوره نوجوان تلفنی را تجربه کنید. درواقع دیگر نیازی نیست در محل حاضر شوید و یا حتی مشاور صورت شما را ببیند. تجربه یکبار مشاوره و صحبت کردن به شما نشان می دهد که صحبت کردن با فردی غیراز خانواده و بدور از قضاوت ها و افکاری که در ذهنش ایجاد می شود، چطور میتواند زندگی شما را دگرگون سازد،کافیست سرنوشت تان را به تیم گپچه بسپارید.
چطور بفهمیم نوجوان ما به مشاوره احتیاج دارد؟
والدین در سنین نوجوانی باید مراقب نشانه ها باشند. نوجوانان در این سن اغلب به جای اینکه مشکلات را بیرون ریخته و درباره آن صحبت کنند، آن را درون خود میریزند و باعث می شوند فهمیدن مشکل یک کار سخت و دشوار به حساب اید. با این حال نشانه های زیر میتواند این اخطار را به شما بدهد که بهره گیری از مشاور یا روانشناس نوجوان برای فرزندتان ضروری است.
ایجاد تغییر در رفتار
آیا فرزند شما به تخلیه هیجانی میپردازد یا مداوم دردسر به وجود می آورد؟ یا ارام و کناره گیر شده و مدت زمان طولانی را در اتاق خود میگذراند؟ بروز هرگونه تغییر قابل ملاحظه در رفتار میتواند نشان از عبور از مراحل عادی رشد باشد، اما شدت آنها باید شما را به عنوان والد به فکر فرو ببرد که آیا فرزندتان به کمک احتیاج دارد یا خیر!
تغییر الگوی خواب
در اکثریت مواقع که احساس ناراحتی به سراغمان آمده، موارد فیزیکی به مانند الگوهای خواب، جزء اولین چیزهایی هستند که تحت تاثیر قرار میگیرد. این مسئله در نوجوانان با سخت خوابیدن آنها آغاز می شود. شما میتوانید این موضوع را به سخت خوابیدن آنها تعمیم دهید. علاوه بر اینکه خواب بیش از حد معمول نیز میتواند نشان دهنده این باشد که او دچار روحیه ضعیف و یا حتی افسرده هستند. در چنین وضعیتی مراجعه به مشاوره نوجوان میتواند بسیار کمک کننده باشد.
خوردن و آشامیدن بیش از اندازه
آیا نوجوان شما به میزان قابل ملاحظهای بیشتر یا کمتر از حد معمول غذا می خورد؟ یا در زمان های مختلف روز غذا میل می کند؟ آیا آنها از نشستن و غذا خوردن با دیگر اعضای خانواده دوری می کنند؟ الگوهای تغذیه و اشتها اغلب در پیرامون احساسات تغییر می کنند. اگر نگران غذا خوردن نوجوان خود هستید، ممکن است بخواهید با پزشک یا مشاور نوجوان مشورت کنید.
در این راستا تیم گپچه همراه شما خواهد بود. این همراهی از زمان تشخیص مشکل تا زمان ارائه راهکارهای مناسب ادامه خواهد داشت. حتی تیم مشاوران گپچه تلاش شان را بکار میگیرند تا زمان تثبیت رفتارهای صحیح در نوجوانان همراه شما باشند. نیازی نیست برای دریافت مشاوره، به مرکز مشاوره نوجوان بروید. کافیست تلفن خود را بردارید و با کارشناسان ما تماس بگیرید. حتی میتوانید به صورت آنلاین، مسائل و موضوعاتی که ذهن شما را به خود مشغول کرده مطرح نمائید. ما در گپچه تنها به دنبال برطرف کردن مسائل ذهنی تان و البته سلامت روان کودک و نوجوان شما هستیم.
مشکلات سلامتی
بارها با جمله؛ سردرد دارم، شکمم درد میکنه از جانب نوجوان دختر و پسرتان مواجه شده اید. ایا فکر نمی کنید این ناراحتی ها از تغییراتی که در خلق و خو به وجود آمده و بی انگیزه شدن آنها نشات میگیرد؟ باید آنها را جدی بگیرید، این دردها خود علائمی از اضطراب هستند.
نمرات مدرسه
هیچگاه فرزندانتان را به دلیل نمرات پایین مدرسه بازخواست نکنید. این مسئله میتواند تاثیری بسیار منفی بر آنها داشته باشد. پریشانی و ناراحتی به سراغشان می آید و به سمت ریختن مشکلات در درون خود سوق پیدا می کنند. به خاطر داشته باشید؛ معلمان نوجوان شما هنگامی که بحث اطمینان از خوب بودن آنها به میان میآید مایه تدبیر هستند. نوجوانان ممکن است در مدرسه احساسات خودشان را جوری بروز دهند که در خانه نمیدهند، به این معنا که شما نمیتوانید ببینید.
مشاوره نوجوانان تلفنی چه مراحلی دارد و مزایای آن چیست؟
مشاوره روانشناسی نوجوانان برعکس دیگر مشاوره ها اعم از مشاوره پیش از ازدواج و زوج درمانی میباشد یعنی شکل و ساختار آن از قبل مشخص نشده است و گاهی اوقات طریقه مشاوره به این صورت است که ابتدا پدر و مادر نوجوان به روانشناس مراجعه میکنند و بعد نوجوان به همراه پدر و مادر و یا به تنهایی در جلسات حضور پیدا میکند، گاهی نیز پیش می آید که خود نوجوان به پیشنهاد دوستانش برای برطرف کردن مشکلات خود به روانشناس مراجعه کند.
برخی از نوجوانان زمانی که با مشکلات و مسائل روبرو میشوند به دلیل شرم و خجالت خود حاضر نیستند که با یک فرد غریبه درباره ی مشکلاتشان صحبت کنند و این امر باعث میشود که نتوانند به روانشناس مراجعه کنند زیرا می ترسند توسط روانشناس نیز مورد قضاوت قرار بگیرند، برای اینگونه افراد بهترین انتخاب مشاوره ی روانشناسی غیر حضوری میباشد؛ مشاور روانشناسی تلفنی بسیار رایج شده است و امروزه طرفداران بیشتری نسبت به مشاوره حضوری دارد، از دیگر مزیت های مشاوره تلفنی برای نوجوانان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- افراد در هر زمان و مکانی که قرار داشته باشند میتوانند مشاوره خود را از طریق تلفنی دریافت کنند.
- اتلاف زمان و هزینه ی رفت و آمد ندارند.
- هزینه ی کم تر برای دریافت مشاوره.
- فرد با خیالی آسوده و بدون شرم و ... میتواند مشکلاتش را بیان کند.
روانشناس نوجوان با کمک چه راهکارهایی مشکلات نوجوانان را برطرف میکند؟
در قسمت های قبل درخصوص مشکلاتی که نوجوانان با آن درگیر هستند و نشانه هایی از عدم سلامت روان در آنها را بروز می دهد به شما گفتیم. اما سوال اینجاست؛ مشاوره نوجوان تلفنی، حضوری یا حتی آنلاین از چه راهکارهایی برای برطرف کردن این مشکلات استفاده می کند؟
- با گوش دادن و اندیشیدن
- قضاوت کردن را کنار میگذارد.
- برای شناسایی بیش از حد اقدام نمی کند
- میان خطر و هیجان تفاوت قائل می شود
- سیستم خانواده را فعال می کند
- جلسات مشاوره کمتر اما مکرر
- مسائل مورد بحث کوتاه
حال دانستید چطور از یک مشاوره نوجوان آنلاین برای رسیدن به خواسته هایتان استفاده کنید؟ چطور مشاور نوجوان با در اختیار داشتن دانش و آگاهی و تجربه خود میتواند نوجوان شما را در مسیر درست زندگی قرار دهد و از بروز بسیاری از مشکلات در آینده جلوگیری کند؟ درواقع مشاور نوجوان راه و رسم درست زندگی کردن را به فرزند شما می آموزد.
چگونه مشاور به عنوان غریبه میتواند کمک کننده باشد؟
برخی از والدین بر این عقیده اند که با دریافت خدمات مشاوره برای پسر یا دختر نوجوان شان، یعنی در ایفای نقش خود به عنوان والدین، با شکست مواجه شده اند. باید گفت؛ هر چند این خیلی از واقعیت دور نیست، اما مشاورین با عدم قضاوت های خود و با گوش دادن های بی طرفانه، نوجوان را از بروز شکست در زندگی و هر مشکل دیگری دور می کنند. والدین هر اندازه که فرزندشان را دوست داشته باشند، اما نمیتوانند بدور از هرگون قضاوت آنها، تصمیم گیری کرده و راهنمایی های را دراختیارشان قرار دهند.
به خاطر بسپارید؛ نوجوانان اغلب برای صحبت کردن با خانواده در مورد مشکلاتشان در کشمکش هستند زیرا نگران این هستند که در دردسر بیافتند، و یا نگران این هستند که مطرح کردن مشکلشان با خانواده باعث تحت تاثیر قرار دادن رابطه شان با آنها شود.
گاهی اوقات ممکن است بخواهند با والدینشان صحبت کنند اما بعید است که به طور مستقیم به این کار روی آورند. در این موارد، داشتن کسی برای صحبت کردن محرمانه و خصوصی و کسی که بدون قضاوت به حرفهایشان گوش دهد، واقعا میتواند بزرگترین کمک باشد.
باید بپذیرید؛ مشاور نوجوان هر چند یک غریبه به حساب می آید، اما در گوش دادن به سخنان نوجوان، فوق العاده عمل کرده و با جلب اعتماد او، راهکارهای مناسب را در اختیارش قرار می دهد.
کلام آخر
محال است نوجوانان در این سنین چالش هایی را با خانواده خود تجربه نکنند. چالش هایی که حتی میتواند آنها را به سمت کارهای خلاف سوق دهد. این مسئله در صورتیکه که خانواد این دوره حساس را درک نکرده باشد به وفور قابل مشاهده و درک خواهد بود.
برای بروز هرگونه مشکل و برای کمک به فرزندان خود باید بپذیرید که زندگی بدون چالش نیست و تغییراتی که فرزند شما در سنین نوجوانی تجربه می کند و چالش هایی که با آن روبروست، برای او یک فرصت برای پیدا کردن هویت و سلایق و علایق است. نباید با او بجنگید، نباید با حرف هایتان او را سرکوب کنید و نباید تنها با فکر کردن به داشتن اینده ای بهتر، او را از انجام کارهایی که به آن علاقمند است، بازدارید.
در این راستا مشاوره نوجوان کمک می کند تا دقیقا نیازهای نوجوان خود را درک کنید، همراه او در این دوره قدم بگذارید و راه درست و صحیح را به آنها نشان دهید. تیم حرفه ای گپچه در این مسیر همراه شما خواهد بود. چه بسا که تیم گپچه مشاوره نوجوان رایگان هم برای فرزندان شما در نظر گرفته تا تنها دغدغه شما برطرف کردن مسائل ذهنی آنها باشد.
اگر میخواهید تجربه یک مشاوره نوجوان حرفه ای را پشت سر بگذارید،کارشناسان ما همراه شما خواهد بود تا به درک درستی از رفتارها و علت های بروز آن در نوجوان شما برسند. سپس با برقراری جلسات مکرر، به آنها در برطرف نمودن مسئله کمک کنند. هیچگاه برای حل کردن مسائل ذهنی تان دیر نیست! به خاطر بسپارید؛ داشتن یک زندگی توام با شادی، هدیهایست که باید برای فرزندانتان فراهم آورید.
اگر سوالی ذهن شما را به خود مشغول کرده، مشاوران تیم گپچه آماده اند تا به آن پاسخ دهند.