یکی از مسائلی که پدر و مادرها در دوران نوجوانی باید به آن توجه خاصی داشته باشند، شیوه صحیح مدیریت اشتباهات نوجوان است. والدین باید در موقعیتهای مختلف در کنار مراقبت از فرزند خود به او اجازه آزمون و خطا بدهند چراکه همه ما همواره از اشتباهات خود بیشترین درس را میگیریم و نوجوان نیز از این قاعده مستثنی نیست. در واقع والدین باید در جهت سلامت روان و خود اتکایی نوجوان، فضا و ارتباط مستحکمی را در محیط خانواده ایجاد کنند تا نوجوان بتواند از خطاهایش درس بگیرد. نکته حائز اهمیت این است که نوجوانی دوران حساسی است و عدم واکنش مناسب به یک رفتار نوجوان میتواند پیامد نامطلوبی داشته باشد. به همین دلیل بهتر است در این دوران همواره از راهنماییهای یک متخصص و روانشناس بهره ببرید. در ادامه به برخی از رفتارهای والدین در مواجهه با اشتباهات نوجوانان میپردازیم پس همراه ما باشید.
درک والدین در مواجه با اشتباهات نوجوان
اولین نکتهای که باید در مورد نوجوان خود به کار بگیرید این است که او را درک کنید. او وارد دوره جدیدی از زندگی شده و هنوز بسیاری از مسائل را نمیداند. هویت نوجوان در این دوران در حال شکل گرفتن است. بنابراین سرزنش و تحقیر او هیچ فایدهای ندارد و باعث میشود در روابطش از شما دورتر شود. والدین علاوه بر اینکه باید فرزند خود را درک کنند باید سعی کنند درک و بینش عمیقی از مسائل در اختیار او قرار بدهند تا خود بتواند قدرت حل مسئله را در خود افزایش دهد. برای مثال از نوجوان خود بخواهید تا عواقب اشتباهی را که مرتکب شده بازگو کند. صحبت کردن در مورد مساله پیش آمده شامل نکات مثبت و منفی آن میشود. بیان همین نکات نوجوان را در جهت تفکر و تعقل بیشتر یاری میدهد.
برای جلوگیری از اشتباهات نوجوان رابطه خود را با او صمیمی کنید
صمیمی بودن والدین با فرزندانشان میتواند بسیاری از مسائل را حل کند و علاوه بر این زمانی که نوجوانی رابطه صمیمی و دوستانهای با والدین خود داشته باشد بیشتر احتمال دارد از آنها الگو برداری و پیروی کند. بسیاری از اشتباهات نوجوانان به دلیل عدم وجود رابطهای گرم و صمیمی در محیط خانواده است. زمانی که نوجوان محبت کافی را در خانواده دریافت نکند به سمت دوستان ناباب میرود. سعی کنید در کنار داشتن روابطی گرم با نوجوان، آگاهی خود را نیز درباره رفتار صحیح با آنان در سنین بلوغ بالا ببرید.
به نوجوان خود فرصت جبران بدهید
هر خطایی میتواند فرصتی برای ایجاد انگیزه در نوجوان هم باشد. خانوادهها باید سعی کنند زمینههای جبران اشتباهات را برای فرزند خود ایجاد کنند. والدین باید این حس را در فرزند خود ایجاد کنند که میتواند اشتباهاتش را جبران کند و به نوجوان خود فرصت دهند تا تجربه کند. والدین باید روحیه امید و نشاط را در او بهبود ببخشند تا احساس گناه ناشی از خطا مانع از کارکرد او برای جبران اشتباهات و رسیدن به هدفش در زندگی نشود. این باور باید در نوجوان شکل بگیرد که اگر اشتباه کرده، وجودش بد نیست بلکه آن کار و به خصوص رفتارش؛ اشتباه و خطا بوده و میتواند رفتار خودش را بهبود ببخشد. وقتی والدین اینها را به نوجوان بیاموزند مسئولیت پذیری را نیز در او تقویت میکنند.
نوجوان را به خاطر خطاهایش سرزنش نکنید
در رابطه با رشد شخصیت و پذیرش اشتباهات توسط فرزندتان میتوانید از مشاوره نوجوان بهره بگیرید. بسیاری از والدین در برخورد با خطای فرزندشان او را تحقیر میکنند و رفتار پرخاشگرانهای بروز میدهند. این گونه واکنشها حس ارزشمندی را از فرد میگیرد و گمان میکند هیچ راه برگشتی برای جبران خطاهایش وجود ندارد.
علاوه بر این نوجوان مدام دچار استرس و اضطراب میشود که نکند کارهایش غلط باشند و پیامدهای بدی را به بار بیاورند. در کسب تجربههای جدید نیز تردید میکند و معمولا ریسک پذیری پایینی دارد چرا که از پیامد و تنبیه آن میترسد. بهتر است قوانین و انتظارات خود را مورد بازنگری قرار دهید. شاید انتظارات خود را واضح و روشن برای فرزند خود بیان نکردهاید. ممکن است قوانینی که برای او در نظر گرفتهاید با تواناییهایش منطبق نبوده باشد. انتقاد به نوجوانان نباید در جمع صورت بگیرد بلکه باید با توجه به حساسیت و روحیه او و در جهت سازندگی، رفتارش را مورد انتقاد قرار دهید.
برای فرزند خود الگوی مناسبی باشید
والدین زمانی که خود اشتباه میکنند سعی می کنند با تعقل و تدبر به بررسی اشتباه خود بپردازند و مسئولیت کارهای خود را بر عهده بگیرند. بنابراین سعی کنید این گونه الگوی مناسبی برای فرزندان خود باشید. والدینی که مسئولیت اشتباهات خود را نمیپذیرد نمی توانند از کودک یا نوجوان خود نیز این انتظار را داشته باشند چرا که فرصتی برای آموزش و الگو پذیری نداشته است.
رشد تفکر حل مسئله در برخورد با اشتباهات
زمانی که با اشتباهات فرزند خود مواجه میشوید، از او عواملی را که باعث بروز اشتباه شده بپرسید. از او بپرسید که چه راه هایی برای جبران اشتباهاتش وجود دارد و چگونه میتواند از بروز آنها در آینده جلوگیری کند. در واقع با استفاده از این سوالها مغز نوجوان فعال میشود و تواناییهای حل مسئله در او شروع به پرورش یافتن میکند. خود اصلاحی مسئلهای است که به تدریج در نوجوانان به وجود میآید و باعث پیشرفت آنها در آینده میشود.
چرا مرکز مشاوره روانشناسی گپچه
مرکز مشاوره گپچه با سابقه چندین ساله در ارائه خدمات درمانی در زمینههای مختلف روانشناسی جزء بهترین و جامع ترین مراکز خدمات روانشناسی است که میتواند به شما در زمینه ویژگیها و چالشهای دوران نوجوانی و شیوه صحیح مدیریت اشتباهات نوجوان کمک کند. در کنار این موضوع این مرکز با برگزاری کارگاههایی در زمینه نوجوان برای والدین این امکان را فراهم کرده است تا به کاهش تنش میان خود و نوجوان کمک کرده و در راستای شکل گیری خانوادهای سالم و افزایش بهداشت جسمی و روانی حرکت کنند.
همچنین مرکز گپچه با گردهم آوری جمعی از متخصصین توانسته خدمات خود را با بالاترین سطح کیفیت ارائه دهد و امکان مشاوره تلفنی را برای افراد امکان پذیر کند. کافی است که با انجام یک کلیک از خدمات مرکز مشاوره روانشناسی بهره مند شوید.
سوالات متداول درباره مدیریت اشتباهات نوجوان
آیا اشتباهات نوجوانان باعث پیشرفت آنان خواهد شد؟
همه ما همواره از شکستهایی که در زندگی میخوریم درس میگیریم و به موفقیتهای بیشتری میرسیم. با این حال دوران نوجوانی نیز با اشتباهاتی برای نوجوان همراه است اما چون این دوران حساس است بهتر است که به آنان اجازه اشتباه کردن بدهید اما مراقب آنان باشید و راهنماییشان کنید. مهم ترین نقشی که والدین میتوانند در این میان داشته باشند این است که با کمک نوجوانشان از اشتباهات به عنوان سکوی پرتابی برای رسیدن به اهداف بزرگ بهره ببرند.
دعوا کردن نوجوان هنگام مواجهه با اشتباهات آنان چه پیامدی دارد؟
هویت نوجوان در این دوران در حال شکل گرفتن است. بنابراین از سرزنش و تحقیر او خودداری کنید چراکه باعث میشود در روابطش از شما دورتر شود و در صورت تکرار اشتباه در هر زمینهای موضوع را از شما کتمان کند. پس لازم است که به حساسیت این دوران توجه داشته باشید.
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر با مشاورین و متخصصان مجرب ما در مرکز مشاوره آنلاین گپچه در تماس باشید.
بیشتر بخوانید:
مشکلات دانش آموزان در دوران تحصیل
روانشناس نوجوان چه کمکی میتواند به خانواده ها کند؟
نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.